Navigace

Obsah

Zimní stadion v Soběslavi – snížení energetické náročnosti

Typ: projekty
Hlavním cílem je snížení energetické náročnosti veřejné budovy. Na základě energetického posudku byly navrženy a provedeny stavební úpravy haly zimního stadionu. Jednalo se především o zateplení stěn a střechy a o kompletní výměnu osvětlovacích prvků, kdy byly staré výbojky nahrazeny LED svítidly.

Popis projektu:

Nově bylo instalováno celkem 90 svítidel, která mají zajistit uživatelům zimního stadionu světelný komfort a to ve třech režimech (intenzitách) svícení. Ročně by tato investice měla ušetřit elektrickou energii ve výši 196,8 GJ. Došlo k výměně části obvodových stěn o výměře 975,3 metrů čtverečních a celé střechy o výměře 3314 metrů čtverečních. Na stěnách byly instalovány sendvičové panely o tloušťce 120 mm, střecha je tvořena panely o tloušťce 160 mm. Tyto panely musí splňovat poměrně přísné podmínky Operačního programu životní prostředí, ze kterého je projekt finančně podpořen a dále kontrolován Státním fondem životního prostředí. Velice zjednodušeně řečeno, součinitel prostupu tepla instalovaných panelů musí být menší než 0,17 (u střechy dokonce 0,136), přísné parametry platí i pro vyměňované výplně, tedy okna a dveře. Součástí realizace byla také instalace systému odvlhčení a přetlakového větrání haly a rekuperačního odvětrání šaten. Na základě všech těchto opatření se předpokládá úspora energie ve výši 655 GJ za 1 rok, to je minimálně 28 % roční spotřeby. Tento parametr je prostřednictvím energetického managementu sledován nejen v době ročního zkušebního provozu ale také ještě 5 let po ukončení realizace a závěrečném vyhodnocení projektu.

Finanční podpora:

Projekt byl spolufinancován Evropskou unií – Fondem soudržnosti v rámci Operačního programu Životní prostředí ve výši  4.682.888,- Kč.

Zhotovitel: Spilka a Říha, s.r.o., Soběslav

Náklady stavební akce: 27.908.983,66 Kč

Termín realizace: 08/2018 – 09/2019


Příloha

Vytvořeno: 25. 10. 2018
Poslední aktualizace: 31. 1. 2020 12:13
Autor: Michal Turek